POTATIS GUIDE   

Det är skillnad på potatis, och potatis. En del sorter är fasta och andra är mjöliga.
Några är trinda somliga är avlånga. Vissa är vardagliga och andra mer festliga


FAST POTATIS

Passar till det mesta. Koka, stek eller ugnsrosta.

Fast potatis har oftast en oval form och ett ljusgult till gult kött. Några vanliga sorter är Asterix, Bintje, Fakse, Folva, Jutlandia och Sava. Fasta sorter passar bra till kokning, stekning, stuvad potatis, klyftpotatis, pommes frites, potatissallad, Janssons Frestelse och Hasselbackspotatis.

MJÖLIG POTATIS

Utmärkt till mos, soppor och gratänger.

Mjölig potatis har ett torrt och mjöligt kött som lätt faller sönder. King Edward med ett rödfläckigt skal och ett gulvitt kött är den vanligaste sorten. Mjöliga sorter är goda i pressad potatis, mos, soppor och gratänger.

MANDELPOTATIS

Norrlands älsklingspotatis. God som den är, eller i mos och soppor.

Mandelpotatis är en mjölig sort med långsmal form och ett gult kött. Sorten odlas främst i Norrland, men även i södra Sverige. Potatisen kokas med skalet på, annars faller den lätt sönder. Den är även god i mos, soppor och till fisk eller vilträtter.

SPARRISPOTATIS

Fast potatis med en lätt nötsmak.

En mycket god och fast delikatesspotatis med långsmal form. Skalet är tunt och köttet är gult. Sparrispotatis kommer ursprungligen från Danmark och passar bra till många rätter, såväl kokta som stekta.

FÄRSKPOTATIS

En utsökt primör med ett tunt skal.

Färskpotatis smakar sommar. Skalet är tunt och potatisen innehåller mycket vatten. Vanliga sorter är Hamlet, Lady Christl, Minerva, Rocket, Saxon och Solist. Färskpotatis är oftast godast att äta som den är med en klick smör. Den passar också utmärkt i potatissallad och kan stekas eller ugnsrostas. Däremot är den inte god i potatismos eller gratänger.